Ana Sayfa » Kitap Okuma Yarışması Soruları » Piri Reis’in Hazineleri kitabı sınav soruları ve cevap anahtarı

37. Haydutlar, onların mağarada
saklandıklarını düşünüp mağarayı
kontrole geldiklerinde Ufaklık haydutları
mağarada olmadıklarına inandırmak için
ne yapmış?
A) Deniz Kurdu’nun yardımıyla mağaranın
girişine kayalar yerleştirmiş.
B) Mağaranın girişini patlatarak havaya
uçurmuş.
C) Mağaranın tavanında bir yere
saklanmışlar.
D) Mağara içindeki suyun seviyesini
yükselterek mağara girişini kapamışlar.
38. Piri Reis Sultan Süleyman’a
ulaştırmaya çalıştığı belgeyi nereye
gizlemiş?
A) Haritanın arka yüzeyine
B) Mağaranın tavanına
C) Hazine sandığının kapağına
D) Harita kutusuna
39. Ufaklık, Piri Reis’in haritalarındaki
sırrı nasıl çözmüş?
A) Haritayı ışığa tutup üzerinde beliren
notları okuyarak
B) Yazılı metnin bulunduğu deri üzerindeki
mumu eritip delikleri bulduktan sonra bu
deriyi harita üzerine yerleştirerek
C) Haritayla birlikte yazlı metnin bulunduğu
deriyi ters biçim birbiri üzerine yerleştirerek
D) Harita üzerindeki yazılı şifreyi tersten
okuyarak
40. Alev’in haydutlarla işbirliği yaptığını
kim fark etmiş?
A) Gizem
B) Ufaklık
C) Kâhya
D) Muhiddin Bey
37-67 arasındaki sorular “PİRİ REİS’İN
HAZİNELERİ” adlı kitaba ait sorulardır.
A
7
41. Ufaklık ve Gizem sinemadan çıkınca
ne oluyor?
A) Bir limuzine binmek zorunda kalıyorlar.
B) Karanlıkta yollarını kaybediyorlar.
C) Sinemada telefonarını unuttuklarını
anlıyorlar.
D) Kendilerini takip edenlerden kaçıyorlar.
42. Gizem Karaip Korsanları filmlerini
nasıl buluyor?
A) Kötü karakterlerle dolu
B) Büyüleyici ve sürükleyici
C) Çoğu zaman komik
D) Gerçek dışı ve çocuk masalı
43. Kitabın ana kahramanlarından olan
Ufaklık’ın gerçek adı nedir?
A) Ulaş
B) Utku
C) Ufuk
D) Umut
44. Ufaklık ve Gizem’le kim görüşmek
istiyor?
A) Kızıl saçlı kızın dedesi
B) Kızıl saçlı kızın amcası
C) Kızıl saçlı kızın dayısı
D) Kızıl saçlı kızın abisi
45. Piri Reis’in haritasının satışı nerede
gerçekleşiyor?
A) Dolmabahçe Sarayı
B) Atatük Köşk
8
49. Piri Reis ilk dünya haritasını ne
zaman çizdi?
A) 1516
B) 1515
C) 1514
D) 1513
50. Piri Reisin çizdiği ilk dünya haritası
kaç bölümden oluşuyordu?
A) 6
B) 5
C) 4
D) 3
51. Piri Reisin çizdiği ve ellerinde
bulunan harita neyin üzerine çizilmişti?
A) Yağlı Kağıt
B) Papirus
C) Ceylan Derisi
D) Keçi Derisi
52. Muhittin Piri saldırıda yaralanıyor ve
hastaneye kaldırılıyor. Yeniden saldırı
ihtimaline karşı hastaneden çıktıktan
sonra nereye gidiyor?
A) Gelibolu’daki çiftliğe
B) Beylerbeyi’ndeki konağa
C) Kanlıca’daki köşke
D) Bir arkadaşının yanına
53. Piri Reis’in haritasında ilk bakışta
kimsenin anlamayacağı bir yöntemle
saklanan şey neydi?
A) İftira
B) İtiraf
C) Komplo
D) Savunma
54. Çete ile Piri Reis’in haritasıyla ilgili
gizli antlaşma yapan kimdir?
A) Gizem
B) Alev
C) Bahçıvan
D) Komşu
55. Muhiddin Piri ve yanındakiler
denizde casuslardan kurtulmak için
nereye sığındılar?
A) Gizli Şelaleye
B) Saklı Koya
C) Piri Reis’in mağarasına
D) Limana
56. Ufaklık, çete elemanlarının
araçlarına yerleştirdiği sinyal alıcıyı ne
yapıyor?
A) İngiliz gemisine takıyor.
B) Denize atıyor
C) Bir evin duvarına asıyor.
D) Toprağın altına gizliyor.
A
9
57. Muhiddin Piri ile Alev hazineler
konusunda neden fikir ayrılığına
düşmüşledir?
A) Muhiddin Piri hazinelerin müzeye
bırakılmasını istediği için
B) Muhiddin Piri hazineleri hayır
kurumlarına dağıtacağını söylediği için
C) Muhiddin Piri hazineleri çıkarmak
istemediği için
D) Hazinelerin varlığına inanmadığı için
58. Ufaklık’ın babasının yaptığı ve çesitli
özelliklere sahip aracın adı nedir?
A) Deniz Kunduzu
B) Deniz Kuşu
C) Deniz Kurdu
D) Deniz Kuğusu
59. Aşağıdakilerden hangisi “Piri Reis’in
Hazineleri” isimli eserin kahramanları ve
özellikleri eşleşmesinde yanlışlık
yapılmıştır?
A) Ufaklık –Gerçek adı Ufaklıktır.
B) Geveze- Bir amazon papağanıdır.
C) Gizem-Konuşkan cana yakın bir kız.
D) Çita- Makak türü bir maymun.
60. Piri Reis’in Hazineleri eserinde
Ufaklık ve arkadaşı nereden çıktı ve
neyle karşılaştılar?
A) Evden çıktılar, dışarıda güneşli bir hava
vardı.
B) Sinemadan çıktılar, dışarıda sicim gibi
bir yağmur vardı.
C) Tiyatrodan çıktılar, dışarısı çok sisliydi.
D) Konserden çıktılar, müthiş bir kar
yağıyordu.
61. Piri Reis’in Hazineleri isimli eserde
“Kızıl Saçlı” kız ufaklık ve arkadaşına
hangi soruyu sormuştur?
A) Sinema güzel miydi?
B) Karaip Korsanları filmini beğendiniz mi?
C) Beni tanıyor musunuz?
D) Karaip Korsanları üçlemesinin ilk filmi
değil miydi?
62. Piri Reis’in Hazineleri isimli eserde
Muhiddin Piri haritayı en çok hangi
nedenden dolayı almak istemektedir?
A) Hazineye ulaşmak için
B) Dedesinin hatırasına sahip çıkmak için
C) Dedesine sürülen lekeyi temizlemek için
D) Haritadaki sırrı ortaya çıkarmak için.
A
10
63. Piri Reis’in Hazineleri isimli eserde
Muhiddin Piri’nin ( Piri Reis) çizdiği
haritada aşağıdaki hangi özellik
bulunmaz?
A) Kentler ve kaleler kırmızı çizilmiştir.
B) Hazine yüklü batıklar gizli bir teknikle
işaretlenmiştir.
C) Issız yerler siyah çizgilerle çizilmiştir.
D) Taşlık ve kumluklar kırmızı dairelerle
çizilmiştir.
64. Piri Reis’in Hazineleri isimli eserdeki
“Muhiddin Piri’nin” çiftlik evinin
özellikleri aşağıda doğru verilmiştir?
A) Etrafı ağaçlarla çevrili bir ev.
B) Tepenin üzerinde bir ev.
C) Çiçeklerle örülü bir ev.
D) Çiftlik evi kazlar ve ördeklerle doludur.
65. Piri Reis’in Hazineleri isimli eserde
Fatih Sultan Mehmet’in Yaptırdığı
Kilitbahir isimli kale ismini nerden
almıştır?
A) Kapısındaki kilitten.
B) Boğazı kilitlediğinden.
C) Kilit şeklinde olduğundan.
D) İstanbul Boğazı’nı kapattığından.
66. Piri Reis’in Hazineleri isimli eserde
Koç Başlı Kayalar mağarasında
çocuklar aşağıdakilerden hangisiyle
karşılaşmamışlardır?
A) Balıklar
B) Haritalar
C) Ahtapotlar
D) Su
67. Piri Reis’in Hazineleri isimli eserde
Ufaklık’ın hazine bulmak için daldığı
sularda bulduğu geminin adı
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Turgut Reis
B) Ocean
C) Dimitri
D) Elizabeth

PİRİ REİS’İN
HAZİNELERİ
37-A
38-D
39-B
40-A
41-A
42-D
43-C
44-A
45-C
46-C
47-A
48-A
49-D
50-C
51-C
52-A
53-D
54-B
55-C
56-A
57-A
58-C
59-A
60-B
61-D
62-C
63-D
64-B
65-B
66-C
67-B